UNIÓN

viernes, 18 de marzo de 2011

LES FALLES

Aquest article va dedicat als meus companys/as  i Professor de la UNED d'Alzira (València), espere que aquestes vacances totes i tots es porteu molt bé, sinò també es cremareu en la falla, que mala que soc. Agarreu forces en aquestes vacances, ja que el 2n Quatrimestre bé de valenttttt.





Les Falles se celebren entre el 15 i el 19 de març; cada any es planten a la ciutat de València, centenars de falles grans i petites, que són objecte d'admiració per part de valencians i visitants fins al 19 de març, -dia de la *cremà-, en el qual aquests grandiosos monuments de cartró pedra desapareixen consumits per les flames. El foc, les “*mascletàs”, els castells de focs artificials i la participació popular han fet a aquesta festa gaudir de merescuda fama a tot el món i ser declarada Festa d'Interès Turístic Internacional.

A les places i en els creus de carrers s'alcen les falles -impressionants monuments de cartró-pedra-, al voltant d'una, dues o tres figures gegantesques, que poden aconseguir els vint metres d'altura. Construïdes pels artistes fallers, representen escenificacions, tractant satíricament temes de l'actualitat social i política. La nit del 15 de març té lloc la *Plantà d'aquests monuments, acte amb el qual s'obre la setmana gran de la festa. Existeixen diverses categories de falles que competeixen per obtenir diferents premis, destacant les falles de la secció especial que són les més grans i espectaculars.

Les protagonistes de les Falles són la música, interpretada per les bandes que acompanyen als actes fallers, i la pólvora, que és la protagonista en les *mascletaes que es disparen diàriament a la plaça de l'Ajuntament i als castells de focs artificials que tenen el seu *apoteosis en l'espectacular *Nit del *Foc del 18 de març. La culminació d'aquestes celebracions té lloc el dia 19 de Març, festivitat de San José, amb la *Cremà en la qual es cala foc, entre la llum i el color dels focs artificials, a tots els monuments fallers.

Un dels actes més importants és l'Ofrena de Flors a la Verge dels Desemparats. Les comissions falleres desfilen, presidides per les falleres majors i les seves corts, lluint els vistosos vestits regionals i acompanyades per bandes de música, pels carrers més cèntrics fins a arribar a la Plaça de la Verge, al costat de la Catedral, per dipositar rams de flors amb els quals es confeccionen bells i espectaculars tapissos que adornen aquest espai durant diversos dies. Les falles t'esperen  en València i també en el meu poble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario